Biskupové vyzývají k vyšetření násilností

2.3.2006 

Biskupové Nigérii vyzvali vládu ke zřízení komise pro vyšetření nedávných muslimsko-křesťanských konfliktů. Navrhli také svolání národního fóra s cílem diskutovat o stálých hrozbách pro jednotu této nejlidnatější africké země. Při nepokojích, které začaly před dvěma týdny (18.2.) v Maiduguri na severu Nigérie zahynulo kolem dvou set osob. Vyvolali je muslimové protestující proti zveřejnění karikatur Mohameda v Evropě. Mezi zabitými je také katolický kněz P. Michael Gajere. Zničeno bylo kolem čtyřiceti kostelů a stovky budov patřících křesťanům, včetně biskupské rezidence. Na jihu země jsou křesťané podezření z odvety, při které zemřeli desítky muslimů.

?Žádnému vrahu nebo paličovi nesmí být dovoleno, aby se ukrýval za masku náboženství, ať by zaujímal jakkoliv vysoké místo? ? stojí v prohlášení nigerijských biskupů. Požadují v něm okamžité svolání komise, která zajistí potrestání iniciátorů a pachatelů násilností, odškodnění rodin obětí a vyrovnání materiálních škod.
Biskupové připomínají, že krize v Nigérii trvá už 40 let. Vytýkají vládě neschopnost ochránit život a majetek nevinných obyvatel. Přestože od tragédie uplynul víc než týden, vláda ji přešla mlčením. Biskupové požadují vyhlášení národního smutku a rezignaci osob zodpovědných za bezpečnost ve regionech , kde došlo k násilnostem.
List nigérijských biskupů se obrací také k muslimům. Prosí je o spolupráci s křesťany, aby jednou pro vždy skončilo násilí páchané ve jménu náboženství. Dokument podepsal generální sekretář nigérijské biskupské konference, P. George Ehusani.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.