O počáteční fázi života člověka se málo mluví

2.3.2006 

Včera skončilo ve Vatikánu XII. generální shromáždění Papežské akademie pro život, které navázalo na mezinárodní kongres o lidském embryu. O průběhu a závěrech obou setkání hovoří s redaktorem našeho rozhlasu sekretář Akademie Ignacio Carrasco De Paula:

O čem se v minulých dnech debatovalo?
Tento rok jsme se zaměřili na téma nesmírně důležité, a tím je stav embrya v jeho nejranější fázi. Jak víme, toto téma je zvláště důležité ze dvou důvodů: Jednak proto, že v mnoha zemích se uvažuje o možnosti využít embrya v této fázi jako předmětů pro experimenty. A jednak proto, že dosud prováděné genetické analýzy mají selektivní charakter.

Co nového zaznělo v příspěvcích, které odezněly v aule?
Nejdůležitější věc je to, že jsme otevřeli téma z velké části neznámé, protože obvykle se o nich hovoří bez znalosti vědeckých argumentů. Myslím, že velmi silným argumentem je poznatek, že již bezprostředně po vzniku embrya se utváří jeho zvláštní vztah k matce, výměna informací, které ovšemže nemohou být vnímány vědomě. Začíná zde jazyk, kde místo slov jsou proteiny nesoucí význam, které také upozorňují matku na přítomnost dítěte. Také cesta embrya než zaujme místo v děloze má velký význam, tedy jedná se o rozměrově miniaturní procesy, ale o neuvěřitelnou aktivitu, tak jako matka ve svém nitru vnímá, že se zde tyto neuvěřitelné věci dějí.
Hovoříme zde o věcech, které je potřeba studovat, a respektovat přitom práva všech, hlavně však práva toho malého bytí, které dosud nenašlo svůj dům, kde se bude vyvíjet, mateřské lůno, ale má již svou osobnost.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.