Proti euthanásii společně s Židy

2.3.2006 

Eutanázie je nepřípustná, protože lidský život stvořil Bůh a člověk nemůže rozhodovat, kdy má skončit. K naprosté shodě v této věci dospěli v závěru členové smíšené komise katolicko-židovského dialogu. Potvrdil to pro americkou katolickou agenturu CNS jeden z účastníků, rabín David Rosen. Smíšenou komisi tvoří delegace Velkého Rabinátu Izraele a vatikánské Komise pro náboženské vztahy s judaismem. Vznikla před čtyřmi lety po návštěvě Jana Pavla II. ve Svaté Zemi. Schází se jednou ročně v Izraeli nebo v Itálii. Poslední setkání proběhlo ve dnech 26. ? 28. února v Římě.

Podle rabína Rosena obě strany odmítají aktivní eutanázii, tedy formu asistované sebevraždy. Určité rozdíly v názorech jsou pokud jde o ukončení léčení, tedy pasivní eutanázii. Určité rozdíly jsou také v definici statutu embrya, ale jak křesťanská tak i židovská tradice vidí v embryu život stvořený Bohem, který nemůže být svévolně ničen, dodal rabín Rosen.

Závěrečné prohlášení smíšené katolicko-židovské komise jednoznačně odsuzuje eutanázii. S pokrokem v medicíně se váže větší odpovědnost. Ne všechno, co je technicky možné je morálně přípustné. Dokument vyznává lékaře a vědce, aby se ve věcech života a smrti řídili moudrostí uchovanou v náboženství a konzultovali náboženské autority. V závěrečné části dokumentu smíšená komise dosoudila také násilí, které se dovolává náboženství. Je to znevažování Božího jména ? píší členové smíšené komise pro katolicko-židovský dialog.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.