Napětí kvůli karikaturám zneužívají kriminální živly

27.2.2006 

Nejméně 157 mrtvých a přes 900 zraněných si vyžádaly náboženské konflikty v Nigérii. Po prvních útocích na křesťany motivovaných Mohamedovými karikaturami se střety na severu země rozšířily. Muslimové zapálili 4 kostely a zplundrovali řadu obchodů patřících křesťanům ve městě Kontagorta. Při odvetné akci byla zapálena mešita ve městě Enugu.

Předseda konference nigerijských biskupů, arcibiskup z John Onaiyekan upozorňuje, že nábožensky motivovaných konfliktů využívají kriminální živly. ?Oficiální islám má potíže s těmito jevy, které unikají jeho kontrole?, dodává arcibiskup Abujy.
Hrozí také nebezpečí, že se náboženství stane obětí politických manipulací. Na severu země se začínají prosazovat islámské zákony, právě nyní, v době, kdy se po letech muslimského vedení dostal do čela země prezident z křesťanské strany, Obasanjo.

Nigérie získala nezávislost v roce 1960. Po čtyřech desetiletích vojenských režimů a častých převratů je v posledních letech na cestě k demokratizaci. Je to země bohatá na nerostné suroviny, především naftu, se kterou obchodují Američané, Holanďané, Francouzi a v poslední době také Číňané.
V posledních dnech vzbudily pozornost světové veřejnosti konflikty kvůli Mohamedovým karikaturám. Málokdo ovšem ví o 10-ti tisících mrtvých, které si vyžádaly etnické boje v posledních pěti letech.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.