Poselství ke Světovému dni mládeže

27.2.2006 

?Stavět svůj život na Kristu, přijímat s radostí Jeho slovo a uvádět je do života? ? to je program Benedikta XVI. pro mladé třetího tisíciletí. Svatý otec ho vyhlásil v poselství k 21. Světovému dni mládeže, který jednotlivé místní církve slaví na Květnou neděli, 9. dubna. Jeho heslo je citátem z 119. žalmu: ?Světlem pro mé nohy je tvé slovo, osvěcuje moji stezku.? (Ž 119,105).

Svatý otec ve svém poselství vyzývá mladé lidi, aby si zamilovali Boží slovo a Církev. Na pozemském putování do nebeské vlasti potřebujeme pokrm Slova a Eucharistii. Benedikt XVI. povzbuzuje ke čtení Bible. Vyzkoušenou metodou jejího poznávání je Lectio divina, které spočívá v několikerém čtení úryvku z Písma Svatého s modlitbou a rozjímáním. Dalším krokem je jeho důsledné uvádění do života, říká Svatý otec. Platí to i pro povolání ke kněžství nebo k zasvěcenému životu. Když Kristus volá, je potřeba odpovídat mu beze strachu.

Papež dále připomíná, že letošní Den mládeže je počátkem duchovní pouti k mezinárodnímu setkání mladých, plánovanému na červenec 2008 v Sydney. Motto příprav zní ?Duch Svatý a poslání?. Na letošní svatodušní rozjímání naváže příští rok téma z Janova evangelia ?Abyste se milovali navzájem, jako jsem já miloval vás? (J 13,34). Tématem světového setkání mládeže v Austrálii roku 2008 budou slova ze Skutků apoštolských: ?Až na vás sestoupí Duch Svatý, dostanete jeho moc a budete mými svědky.? (Sk 1,8)

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.