Benedikt XVI. se setkal se seminaristy řecké pravoslavné církve

27.2.2006 

Svatý otec dnes přijal na soukromé audienci seminaristy a jejich představené z koleje řecké pravoslavné církve Apostoliki Diakonia. V proslovu k seminaristům Papež vyjádřil politování z toho, že dosud trvá rozdělení mezi východní a západní církví, které způsobily síly zla na počátku druhého tisíciletí. Zároveň však připomněl významné kroky, k nimiž na cestě k nové jednotě došlo v posledních 40 letech, mj. setkání papeže Jana Pavla II. a arcibiskupa celého Řecka Christodoulose na athénském Areopagu.

?Víra, naděje a láska v křesťanském životě kráčejí společně. Jak účinnější a efektivnější by bylo naše svědectví v dnešním světě, kdybychom chápali, že cesta k jednotě vyžaduje od nás všech živější víru, pevnější naději a lásku jako nejhlubší inspiraci, z níž čerpají naše vzájemné vztahy! Naděje se však prověřuje v trpělivosti, pokoře a důvěře v Toho, který nás vede.?

Na závěr setkání Papež zdůraznil, že pohled na jednotu učedníků Kristových nás vede k tomu, abychom lásku mezi sebou prožívali již nyní na všech úrovních, a to je jeden z nástrojů, který může urychlit cestu k plné jednotě.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.