Pronásledovaných křesťanů přibývá

25.2.2006 

Pronásledování křesťanů roste každým rokem. Vyplývá to ze zprávy charitativní organizace ?Kirche in Not?, která byla ve středu 22. února představena v Paříži. Jak bylo řečeno během prezentace, organizace ?Pomoc trpící církvi? odpovídá každoročně na sedm tisíc žádostí o pomoc ze strany pronásledovaných křesťanů. Právě publikovaný svátek přináší informace o různých typech pronásledování, od krvavých, přes skrytá a ideologická až po projevy vandalismu. Zahrnuje také hodnocení vývoje v oblasti náboženské svobody.

Přestože od pádu Berlínské zdi uplynula řada let, komunisté i nadále pronásledují křesťany. Nejobtížnější je situace na Kubě, v Kolumbii, v Číně, ve Vietnamu a v Nepálu. V naposled jmenované zemi maoističtí vzbouřenci považují křesťany za špehy a nepřátele. Na Kubě sice existuje formální svoboda kultu, ale náboženská svoboda je notoricky narušována. Křes´tané nemohou například vystupovat v médiích.

Dalšími pronásledovateli křesťanů jsou islámští fundamentalisté. To se týká především Súdánu, Nigérie, Iráku, Iránu a Pákistánu. Podle ?Kirche in Not? jsou to země, kde o náboženská svoboda vůbec neexistuje. V Indii a na Sri Lance se křesťané stávají obětí fundamentalistických hinduistů.

Zpráva ovšem ukazuje i na nové formy pronásledování křesťanů v západním světě. Dochází k odstraňování křížů z veřejných míst, k podpalování kostelů i jiným útokům na křesťanská místa kultu ze strany nových sekt. Evropská média o těchto jevech informují jen velmi zřídka.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.