Benedikt XVI. navštívil římský seminář

25.2.2006 

Benedikt XVI. navštívil dnes odpoledne Vyšší římský seminář (Seminario romano Maggiore), který dnes slaví svátek své patronky, P. Marie Důvěry. V úvodu promluvy připomněl, že mezi mnoha římskými semináři má tento diecézní seminář zvláštní postavení, už proto, že stojí vedle katedrálního chrámu sv. Jana na Lateránu.

?Když jsem se před chvíli modlil před uctívaným obrazem P. Marie Důvěry ve vaší Kapli, která je srdcem semináře, modlil jsem se za každého z vás. Vzpomínal jsem také na další seminaristy, kteří prošli Římským seminářem, a pak s láskou sloužili Kristově církvi ? myslím, mezi jinými, na dona Andrea Santora, nedávno zavražděného v Turecku během modlitby. Prosil jsem Matku Vykupitele, aby vám vyprosila dar svatosti.?

Benedikt XVI. poděkoval také mons. Marco Frisinovi, který letos složil oratorium k poctě sv. Josefa. ?Děkuji mu za to, že se rozhodl uctít mého svatého patrona a gratuluji mu k jeho kompozici? ? řekl Svatý otec.

Ve vyšším římském semináři žije v současné době 119 bohoslovců. Jejich průměrný věk se pohybuje kolem 30-ti let.
A co radí rektor semináře, P. Giovanni Tani, mladíkům, kteří cítí volání ke kněžství?

?Na obecné rovině radím, aby nechali toto přání dozrát v modlitbě a zůstali při tom věrní tomu, co v té které životní etapě dělají ? tedy studiu nebo práci. Pak je potřeba hledat duchovního vůdce, aby společně zkoumali důvody tohoto přání a motivace, které ho nesou.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.