Charita musí být prosta nadřazenosti

25.2.2006 

Benedikt XVI. přijal členy tzv. Kruhu sv. Petra (Circolo San Pietro) v čele s jeho předsedou, donem Leopoldem vévodou Torlonia. Sdružení složené převážně z příslušníků římské aristokracie, předalo Svatému otci tradiční ?obulus sv. Petra?, který se vybíral u příležitosti svátku ?Stolce sv. Petra?. Jde o sbírku určenou na podporu Papežovy charity.
Obolus sv. Petra je projevem účasti věřících na dobročinných akcích Římského biskupa. Je to nejen praktické ale také symbolické znamení společenství s Papežem a jeho pozornosti k potřebám bratří ? zdůraznil Benedikt XVI. Právě tomuto tématu věnoval Svatý otec svou první encykliku Deus Caritas est:

?Připomněl jsem, že hlavní motivací jednání musí vždy být Kristova láska, že charita není pouhou aktivitou, že zahrnuje darování sebe sama. Takový dar musí být pokorný, prostý veškeré nadřazenosti. Jeho síla pochází z modlitby, jak to ukazují příklady světců.?

Sdružení ?Circolo San Pietro? působí od roku 1869. Mimo jiné provozuje kuchyně pro chudé, známé jako ?Papežova polévka?.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.