Situace církve v Baja Luce je smutná

24.2.2006 

Vatikán ? ?Blahoslavení tvůrci pokoje!? tak začal Svatý otec dnešní promluvu ke skupině biskupů z Bosny a Hercegoviny, kteří zakončili svou návštěvu Ad limina apostolorum.
V úvodu se pozastavil u některých problémů neuspokojivé politické situace v zemi, o kterých mi biskupové podali zprávu.

?Po smutných letech nedávné války, jste nyní vy, jako tvůrcové pokoje, povoláni k tomu, abyste upevnili společenství a šířili milosrdenství, pochopení a odpuštění ve jménu Krista, jak uvnitř křesťanských komunit, tak v celé společnosti obyvatel Bosny a Hercegoviny. Vím dobře, že vaše mise není jednoduchá, ale vím zároveň, že váš pohled je stále upřený ke Kristu, který miloval všechny až do konce a zanechal všem svým učedníkům základní úkol, milovat.?

Svatý otec poukázal na to, že nad pozemským požadavkem spravedlnosti stojí ještě vyšší zákon Boží, a tím je milosrdenství. Jen s tím je možné překlenout rány minulé doby a směřovat k budoucnosti.
Benedikt XVI. zmínil, že mu zvláště leží na srdci osud vyhnanců, nedostatek pracovních příležitostí pro mladé lidi, a přetrvávající napětí mezi etnickými skupinami. ?Apoštolský stolec je vám nablízku, jak dosvědčuje i nedávné jmenování nuncia, který má za úkol být v kontaktu se všemi úřady v zemi,? zdůraznil papež.

V závěrečné části svého poselství biskupům Bosny a Hercegoviny se pak Svatý otec dotkl života a těžkostí samotné katolické církve v dané oblasti. Je zapotřebí vytvářet jednotu mezi různými církevními společenstvími a všemi jejími členy. ?Biskup má být v tomto smyslu pontifex, tj. stavitel mostů mezi různými požadavky církevních komunit.?
?Modlím se, ať je Pán s vámi, s kněžími, řeholníky, řeholnicemi a s celým lidem vaší země a ať vám udělí hojnost svých milostí,? zakončil promluvu k biskupům Benedikt XVI.

Jak jsme již uvedli, biksupové Bosny a Hercegoviny vyjádřili i během této návštěvy Ad limina zklamání s výsledky mírových Daytonských dohod, které byly podepsány před 10 lety.Redaktorovi Vatikánského rozhlasu k tomu biskup Banja Luky Franjo Komarica dodává:

?Dohody z Daytonu jsou jen prvním krokem, ale jsou zapotřebí i další. Myslíme na něco takového jako Dayton 2 nebo Dayton 3. Zvláště pro naše uprchlíky, kterých je po deseti letech stále tolik. Mnozí zemřeli, mnozí mají tíhu na duši: chtěli by se vrátit, ale nemohou! Jsem smutný, protože mezinárodní představitelé nejsou jednotní v přijetí rozhodnutí pro budoucnost naší země. Nemají odvahu, hovoří nejasně, jednu věc říkají a dělají jinou. To je naše bolest!?

Jak se projevují nespravedlnosti vůči katolíkům?

?V Banja Luce, sídle mojí diecéze, mnozí říkají: ?Vaše vina je za prvé to, že jste katolíci, za druhé, že jste Chorvaté, a za třetí, že chcete zůstat v Banja Luce.? Situace je smutná, pro katolickou církev a zvláště v mé diecézi a v Sarajevu."

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.