Kardinál Zen Ze-Kiun: Projev přízně Papeže znamená, že jsme na dobré cestě

23.2.2006 

Mezi kardinály, jejichž jmenování oznámil včera Benedikt XVI., je také biskup z Hong Kongu Joseph Zen Ze-Kiun. Právě jeho jmenování vyvolává otázky o možném vlivu na dosud stále neuspokojivé diplomatické vztahy mezi Vatikánem a Čínou. Pro náš rozhlas se k tomu vyjádřil sám nově jmenovaný kardinál Zen Ze-Kiun:

?Samozřejmě je to zvláštní projev přízně ze strany Svatého Otce, když si uvědomíme, že i do velmi redukovaného počtu nově jmenovaných kardinálů chtěl zařadit Číňana. To znamená, že Papež cítí velkou náklonnost k čínskému lidu a za to jsme mu velmi vděčni.?

Celý život se zasvětil službě Kristu, ale i obraně lidských práv a náboženských svobod. Cítíte jmenováním jistou podporu Papeže v tomto svém boji?
Bezpochyby, neboť Papež je dobře informovaný o všem, co děláme a jeho projev přízně pro nás znamená, že jsme na dobré cestě.

Jak může vaše jmenování nápomoci dialogu Svatého Stolce s Pekingem?
Oficiální dialog se samozřejmě vede na diplomatické úrovni, mezi ministerstvem zahraničí v Pekingu a Státním sekretariátem. Protože se dialog týká i náboženských témat, jsou na straně Pekingu i zástupci Kanceláře pro náboženské záležitosti, kteří plní roli poradců. Do dialogu by měla vstoupit také Kongregace pro evangelizaci národů. Svatý otec tímto jmenováním vyjadřuje, že je mu blízký i hlas čínských biskupů.

Připravil Alessandro Gisotti. Překlad Petr Cekota.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.