Válka mezi etnickými skupinami vyvrcholila v humanitární katastrofu

22.2.2006 

Demokratická republika Kongo prožívá humanitární katastrofu. Informují o tom představení řeholních společenství působících v oblasti Katangy. K hrůzám občanské války přibývají projevy kanibalismu. Před měsícem vydala zvláštní apel v této věci mezinárodní Charita a ještě předtím regionální biskupská konference.

Jádrem konfliktu je situace 120-ti tisíc válečných uprchlíků, kteří žijí téměř 10 let v provizorních táborech bez naděje na návrat do svých domovů. Od povstání Laurenta Desiré Kabili v letech 1996-97, které svrhlo v bývalém Zairu režim Mobutu Seseka, trvá na jihovýchodě země válka mezi etnickými skupinami podporovanými ze zahraničí. Úsilí o smíření jak ze strany vlády tak náboženských představitelů vyznívá naprázdno. Uprchlíky ohrožuje nejen hlad a nemoci, ale také násilí jak ze strany partyzánů, tak i zdemoralizovaných vládních vojsk. Humanitární pomoc přichází do Katangy nepravidelně a často je rozkradena už po cestě.

Představení řeholních společností, které v Katanze působí, vyzývají vládu ke zvýšení žoldu vojáků, odzbrojení partyzánských skupin a k odsouzení osob odpovědných za vojenské zločiny, nejlépe pod mezinárodním dohledem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.