Útoky na křesťany v Nigérii nejsou novinkou

21.2.2006 

Papež Benedikt XVI. vyjádřil hluboký zármutek nad násilnostmi, které na severu Nigérie způsobily smrt nejméně 15 křesťanů. V telegramu, který podepsal kardinál státní sekretář Angelo Sodano, vyjadřuje Svatý otec duchovní blízkost rodinám obětí a připomíná zvláště patera Michaela Gajera, který zemřel při útoku na svůj kostel, podobně jako se to stalo v Turecku pateru Andrea Santorovi. Papež se modlí za všechny osoby, které pomáhají zajistit bezpečnost a pokoj obyvatelům dané oblasti.
Jak prožívá církev v Nigérii tuto obtížnou situaci? Vatikánskému rozhlasu to popsal mons. Anthony Obinna, arcibiskup z Owerri:

Stále se snažíme pokračovat v dialogu s muslimy, hlavně v severní diecézi Mauduguri. Tam křesťané vždy odsuzovali karikatury Mohameda.

Je to jen náboženská otázka, nebo mají tyto konflikty i politické pozadí?

Vláda na Severu nikdy nedělala příliš pro ochranu křesťanů. Po 11. září a útoku na New York bylo v Nigérii zabito asi 200 křesťanů a mnoho kostelů bylo vypáleno. Muslimští radikálové zneužívají prosté muslimské věřící a používají jména Alláhova na podněcování násilí. Na severu Nigérie islámští lídři využívají chudých vrstev k podněcování nepokojů, ale pravý účel není náboženský, ale politický. Kromě zabitého kněze i biskup z Mauduguri byl v ohrožení života., když mu spálili dům. Naštěstí byl mimo diecézi.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.