Násilí není ve shodě s náboženskými zásadami

20.2.2006 

O respektu k náboženským symbolům hovořil Papež při setkání s novým velvyslancem Maroka u Svatého Stolce. 56-ti letý marocký diplomat Ali Achour předal dnes ve Vatikánu své pověřovací listiny.

Benedikt XVI. vyjádřil přesvědčení katolické církve, že úcta k náboženstvím a jejich symbolům slouží k míru a porozumění mezi lidmi a národy. Věřící se nesmějí stávat předmětem provokací, které zraňují jejich náboženské cítění. Na druhé straně ovšem není možné ospravedlňovat násilné akty jako odpověď na znevažování symbolů. Násilí totiž není ve shodě s náboženskými zásadami. Politování si zaslouží akty, které záměrně zneužívají případy urážení náboženského cítění k podněcování násilí. Papež se dotkl také problému stále vyšší emigrace ve středomořské oblasti a zdůraznil, že je nutné zachovávat práva a důstojnost emigrantů ? neméně než mezinárodní solidarity pro rozvoj zemí, z kterých přicházejí.

Nový velvyslanec Maroka u Svatého Stolce uvedl, že jeho země odsuzuje extremismus a terorismus. A zdůraznil, že nejsou slučitelné se zásadami a hodnotami islámu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.