Spojit křesťanství s africkou tradicí manželství a rodiny

20.2.2006 

Charitativní služba církve není nástrojem proselytismu. Papež na to upozornil při audienci biskupů ze Senegalu, Mauretánie, Kapverd a Guiney Bissau. Biskupská konference těchto čtyř západoafrických zemí je v Římě na návštěvě ad Limina Apostolorum. Benedikt XVI. při setkání s biskupy zdůraznil význam křesťanského života pro sociální rozvoj. Angažovanost církve má být výrazem lásky k bližnímu, která je zakořeněná v Boží lásce:

?Sloužíte člověku často ve spolupráci s lidmi, kteří nevyznávají křesťanskou víru, zejména s muslimy. Úsilí o pravdivé setkání věřících různých náboženských tradic jsou přínosem pro konkrétní uskutečňování autentického dobra lidí i společnosti. Pro harmonický rozvoj společnosti je důležité prohlubovat bratrské vztahy mezi komunitami. Přitom je nutné uznávat důstojnost každé osoby a dovolovat všem svobodné praktikování vlastního náboženství.?

Svatý otec poukázal na potřebu plného zakořenění Evangelia v kultuře afrických národů. Návraty křesťanů k jistým praktikám tradičních náboženství by měly být využívány k prohloubení jejich víry. Pokřtění by měli umět spojovat to, co je nejlepší v africké identitě, s věrností požadavkům křtu a s odmítnutím toho, co je neslučitelné s evangeliem. Manželé, věrní zásadám nového života přijatého v této svátosti, mají umět spojit s křesťanstvím africkou tradici manželství a rodiny.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.