Jan Pavel II. poslal poselství arcibiskupovi z Guatemaly

27.11.2003 

Připomenutím úzkého pouta, které existuje mezi svatostí a misiemi, Jan Pavel II. vyzval místní církve amerického kontinentu, aby rozšířily svoje evangelizační působení i za své hranice. Uvádí to v poselství, které zaslal u příležitosti Druhého amerického misijního kongresu (CAM2), který byl v úterý zahájený v Guatemale, kardinálovi Rodolfo Quezada Toruño, arcibiskupovi Guatemaly a předsedovi CAM2.

Až do příští neděle bude misijní církev od Aljašky až po Ohňovou zemi rokovat na tomto ?misijním kontinentálním večeřadle?, jak ho označuje Svatý otec, jehož se účastní více než tři tisíce delegátů všech amerických zemí, a jako papežský legát kardinál Crescenzio Sepe, prefekt Kongregace pro Evangelizaci národů. Od počátku Evangelizace ?Duch Páně vzbudil v těchto požehnaných zemích krásné ovoce svatosti v mužích a ženách, kteří věrni svému misijnímu poslání, nabídli svůj vlastní život k hlásání křesťanského poselství, včetně heroických okolností a podmínek,? uvádí Jan Pavel II. ve svém poselství.

?Na základě tohoto úžasného misijního dynamismu byla bezpochyby jejich osobní svatost a také jejich komunit?, říká dále papež. Proto obnovené úsilí o misie mezi národy, v Americe a z Ameriky, vyžaduje také dnes svaté misionáře a svaté církevní komunity?. A to znamená, že povolání k misiím je spojeno se svatostí, což je základním předpokladem a nezastupitelnou podmínkou pro uskutečnění spásonosného poslání církve. Cesta ke svatosti je základem, na kterém musí spočívat pastorační práce každé místní církve, vyznačuje Svatý otec. To vyžaduje ?pedagogii svatosti?, která vychází z prvenství osoby Ježíše Krista a naslouchání a ohlašování Božího Slova, z plného a aktivního podílu na svátostech a z hluboké modlitby jako osobního setkání s Bohem.

Cílem misií je lidstvo, které touží nebo které cítí smutek po kráse Krista, pokračuje dále Svatý otec. Milióny lidí zakouší život bez víry jako jednu z nejvážnějších chudob a pro ně je ohlašování radostní zvěsti životním a potřebným úkolem. ?Tento kongres bude zaměřený na zmíněný úkol. Je tedy třeba vážně odpovědět na volání Pána,? vybízí Svatý otec. ?Místní církve kontinentu jsou povolány rozšířit své evangelizační působení za své hranice. Nemohou si nechat nesmírné bohatství křesťanského dědictví jenom pro sebe,? naléhá Jan Pavel II. V závěru uvádí, že každá místní církev má odpovědnost za evangelizaci současného světa.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.