Benedikt XVI. se dnes setkal s trvalými jáhny

18.2.2006 

Před 25-ti lety byla v římské diecézi obnovena služba trvalých jáhnů. Při té příležitosti je dnes přijal i s ženami a dětmi Benedikt XVI. Čtyř set člennou skupinu doprovázel kardinál vikář, Camillo Ruini, a biskup Vincenzo Apicella, který má trvalé jáhny na starosti.
Svatý otec ve své promluvě zdůraznil, že hlásání evangelia musí vždy doprovázet konkrétní svědectví milosrdné lásky:

?Církev v Římě má dlouhou tradici služby chudým tohoto města. V posledních letech se objevily nové formy bídy. Mnozí totiž ztrácí smysl života a chybí jim pravda, na které by mohli zakládat svou existenci. Mnozí mladí se chtějí setkat s lidmi, kteří by jim uměli naslouchat a poradit v životních obtížích. Vedle materiální bídy se setkáváme také s duchovní a kulturní bídou. S vědomím toho, že setkání s Kristem dává životu novou perspektivu a směr, naše diecéze věnuje velkou pozornost otázkám předávání víry.?

Benedikt XVI. připomněl, že v římských farnostech se trvalí jáhni angažují zejména v přípravě snoubenců ke svátosti manželství a v katechezích rodičů, žádajících o křest pro své děti. Službu v církvi spojují s prací v úřadech, nemocnicích i školách. I na tato místa mají přinášet svědectví své víry:

?Hlásáním evangelia můžete přinášet slovo, které osvěcuje a dává význam lidské práci i utrpení nemocných. Budete pomáhat novým generacím v objevování krásy křesťanské víry. Tak budete jáhny pravdy, která osvobozuje a povedete obyvatele tohoto města k setkání s Ježíšem Kristem. Přijetí Vykupitele do vlastního života je pro člověka zdrojem hluboké radosti, radosti, která může dávat pokoj i v okamžicích zkoušky. Buďte tedy služebníky Pravdy, abyste přinášeli radost, kterou chce Bůh dát každému člověku.? ? řekl Papež v promluvě k trvalým jáhnům.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.