Opus Dei reaguje na filmovou verzi Šifry

15.2.2006 

Tiskové středisko Opus Dei vydalo rovněž prohlášení k filmovému zpracování knihy Dana Browna ?Da Vinci Code?, přeložené do češtiny jako Šifra mistra Leonarda. Komunikát na prvním místě odmítá jakoukoliv polemiku nebo bojkotování filmu. Brownova kniha předkládá deformovaný obraz katolické církve, ale na druhé straně je příležitostí ukázat autentickou skutečnost církve, čteme v prohlášení.

První encyklika Benedikta XVI. zdůrazňuje, že základním rysem církve je milosrdná láska. Opus Dei proto navrhuje konstruktivní odezvu na nedostatek úcty ke křesťanům v knize amerického autora. Tou může být například podpora katolických charitativních děl, zejména na Africkém kontinentu. Každá malá pomoc a každé symbolické gesto má konkrétní a pozitivní význam, zdůrazňuje prohlášení.

Tiskové prohlášení zároveň apeluje na společnost Sony Columbia. Vyjadřuje naději, že v konečné verzi filmu, který se má objevit v kinech za tři měsíce, nebudou momenty zraňující katolíky. Společnost má možnost ukázat, že svoboda slova je plně kompatibilní s úctou k víře jiných, stojí v prohlášení Opus Dei.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.