Duchovní cvičení pro Římskou kurii povede emeritní benátský patriarcha

14.2.2006 

Postní duchovní cvičení pro Svatého otce a Římskou kurii bude letos dávat emeritní benátský patriarcha, kardinál Marco Cé. Začnou na první neděli postní, 5. března večer, a potrvají do soboty 11. března. Každý den bude kardinál Cé připravovat dvě meditace a přednášet je bude v kapli ?Redemptoris Mater? v Apoštolském paláci. Autor je chce založit na evangeliu sv. Marka. V období duchovních cvičení odpadají všechny papežské audience, včetně středeční generální audience 8. března.

Pravidelné rekolekce pro Římskou kurii zavedl v roce 1929 papež Pius XI. Zpočátku se opíraly o duchovní cvičení sv. Ignáce z Loyoly a probíhaly v adventu. Pavel VI. je přenesl na první postní týden. Dvakrát je vedli budoucí papežové ? v roce 1976 tehdejší krakovský arcibiskup, Karol Wojtyla, a v roce 1983 kardinál Joseph Ratzinger.

Letošní exercitátor má 80 let. V letech 1948 ? 1970 přednášel biblistiku v diecézní m semináři v Cremě u Milána, pak se stal pomocným biskupem v Boloni a roku 1978 byl jmenován Benátským patriarchou. Na emerituru odešel před čtyřmi lety.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.