Jazyk lásky je srozumitelný všem

11.2.2006 

Papežský vikář pro římskou diecézi, kardinál Camillo Ruini, předsedal dnes v podvečer mši svaté ve Vatikánské bazilice. Dnešní svátek P. Marie Lurdské se už po čtrnácté slaví jako Světový den nemocných. Liturgie v Bazilice sv. Petra se zúčastnili členové organizace UNITALSI, italské unie, která zajišťuje cesty nemocných do Lurd a na další poutní místa a řada dobrovolníků i profesionálních zdravotníků. V závěru obřadů pozdravil přítomné Benedikt XVI. Ve své promluvě připomněl poselství P. Marie z Massabiellské jeskyně. Matka Boží přišla připomenout modernímu světu prvenství Boží milosti, která je silnější než hřích a než smrt. Proto se lurdská jeskyně stala místem těch, kdo se cítí utlačováni a kdo trpí na těle i na duchu. Svatý otec pak připomněl téma letošního Světového dne nemocných, které zní ?Psychické zdraví a lidský důstojnost?:

?Všichni víme, že Ježíš stojí před člověk ve své celistvosti, aby ho zcela uzdravil, na těle na psychice i na duchu. Lidská osoba je totiž jediným celkem a její jednotlivé dimenze můžeme a musíme rozšlišovat, ale nikoliv oddělovat. Tak také církev vždy na člověka pohlíží a tento koncept je typický pro katolická zdravotní zařízení i styl zdravotníků, kteří v nich pracují. V této chvíli myslím zejména na rodiny, které mají ve svém středu mentálně nemocné a žijí s obtížemi a různými problémy, které to s sebou přináší.?

Benedikt XVI. pak ujistil o své blízkosti v modlitbě všechny ty, kdo žijí v takto obtížné situaci. Pamatoval zejména na místa trpící nedostatkem veřejných struktur a odpovídající legislativy, na msíta postižená přírodními katastrofami nebo válkami a konflikty, které vážně poznamenávají lidskou psychiku.
V závěru Svatý otec předal symbolicky svou první encykliku lékařům, zdravoníkům i dobrovolníkům zaměstananým v této oblasti.

?Jednáte-li ve jménu lásky a v jejím stylu, přinášíte, drzí přátelé vzácný příspěvek také evangelizaci, protože hlásání evangelia potřebuje znamení, která ho potvrzují. A tato znamení mluví jazykem všeobecné lásky, jazykem, který je všem srozumitelný.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.