Odklad cesty do ČR má diplomatické důvody

11.2.2006 

Benedikt XVI. přijal včera na soukromé audienci pražského arcibiskupa. Kardinál Vlk přijel do Itálie moderovat setkání biskupů ? přátel Hnutí Fokoláre, které probíhá ve dnech 11. ? 17. února v Castel Gandolfu. Akce ? první toho druhu za pontifikátu současného papeže - se účastní na sto dvacet biskupů z celého světa. Její téma ?Ježíš Ukřižovaný jako pramen a vzor lásky? navazuje na encykliku ?Deus caritas est?.

Jak informoval tiskový mluvčí ČBK, Martin Horálek, kardinál Vlk hovořil s papežem především o setkání biskupů v duchu spirituality Hnutí fokoláre, které letos probíhá už po třicáté. Z ekumenických aktivit Hnutí zaujaly Svatého otce zejména zprávy o kontaktech s představiteli pravoslavných církví.

Kardinál Vlk přiblížil Benediktu XVI. také potíže, které církvi v České republice přináší novela zákona o církvích. Papež na to povzbudil věřící v naší zemi, s tím, že mají s překonáváním obtíží mnohaleté zkušenosti.
V závěru audience Benedikt XVI. uvedl, že odklad jeho cesty do České republiky má především diplomatické důvody. Jak řekl, za svého pontifikátu ještě nenavštívil ani hlavní město Německa.

Připomeňme, že naděje na brzkou papežskou návštěvu vyvolala vstřícná reakce Svatého otce na pozvání ze strany kardinála Vlka během listopadové návštěvy ad Limina Apostolorum. Uskutečnit se měla v září v rámci cesty do papežova rodného Bavorska. V posledních lednových dnech bylo ovšem rozhodnuto o jejím odkladu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.