Je příčinou slovenské vládní krize smlouva s Vatikánem?

10.2.2006 

Slovenská republika v těchto dnech čelí vládní a ústavní krizi způsobené odchodem Křesťanského demokratického hnutí z vládní koalice. Příčinou tohoto odchodu je rozhodnutí SDKÚ (Slovenské demokratické a křesťanské únie v čele s Mikolášem Dzurindou), že ministr zahraničí Eduard Kukan nepodepíše návrh smlouvy s Vatikánem o výhradě ve svědomí, a že tedy tato smlouva nebude předmětem jednání vlády.

Schválení smlouvy mezi Slovenskou republikou a Svatou stolicí o právu uplatňovat výhrady ve svědomí by umožnilo všem slovenským občanům ? na základě principu svobody svědomí ? odmítnout konat to, co ve svém svědomí pokládájí za nedovolené podle věroučných a mravoučných zásad. Jednotlivé oblasti, ve kterých lze právo uplatňovat, jsou ve smlouvě přesně uvedené. Konkrétní úkony, podmínky a důsledky takového jednání by měly být později stanoveny v rámci slovenské legislativy. Přípravou této smlouvy bylo pověřeno ministerstvo spravedlnosti v čele s křesťanským demokratem Danielem Lipšicem.

Znění smlouvy bylo dáno k připomínkovému řízení už před třemi lety, teprve toto pondělí však zazněly první připomínky k navrhovanému textu ze strany SDKÚ. Zdá se tedy, že se tématem v předchozích letech tato strana odmítala zabývat. To je jeden z důvodů, proč se někteří politici (například předsedkyně Svobodného fóra Zuzana Martináková) nebo někteří sociologové domnívají, že současná situace je úmyslně vyvolaná stranou SDKÚ, která křesťanské demokraty dostala do slepé uličky a její odchod z vlády využívá jako prostředek pro získání nových voličů v předčasných parlamentních volbách ? ty by se podle dnešních zpráv měly konat už 17. června.

Je zřejmé, že smlouva s Vatikánem o výhradě svědomí bude také předmětem předvolebních diskusí. Tím se ovšem zastíní kritika špatně fungujících reforem vlády Mikoláše Dzurindy, na kterou v minulých dnech výrazně poukazovala strana Svobodné fórum - což je další důvod, pro který je současná situace výhodná pro vládnoucí SDKÚ.

K celé záležitosti se před dvěma dny mimo jiné vyjádřil i tiskový mluvčí Slovenské biskupské konference, který uvedl, že ačkoliv je v zájmu katolické církve, aby byla smlouva s Vatikánem schválena, rozhodně není v jejím zájmu, aby se tato smlouva stala příčinou vládní krize se součanými důsledky.

Kateřina Regendová

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.