Zavražděný kněz zval Papeže do své farnosti

9.2.2006 

Vatikánský deník L´Osservatore romano zveřejnil list zavražděného kněze adresovaný Benediktu XVI. P. Andrea Santoro ho odeslal Svatému otci spolu se třemi členkami své farnosti.
Gruzínky zaměstnané v Trebzonu v něm prosí Svatého otce, aby během své listopadové cesty do Turecka toto přístavní město navštívil. Prosí zároveň Papeže o modlitbu, aby je Bůh duchovně obnovil. ?Nezapomínáme na křesťanský život a snažíme se dávat Turkům dobrý příklad, aby skrze nás viděli Boha a chválili ho? ? psaly Gruzínky z Trebzonu. P. Santoro se připojil k jejich pozvání. Zdůrazňoval, že krátká papežská návštěva by duchovně podpořila tamní katolické společenství, které čítá jen desítku osob. Pravoslavní jsou v Trebzonu početnější, ale 99% obyvatel města tvoří muslimové.

Zavražděný kněz pracoval v Trebzonu 5 let. Jeho tělo už bylo přivezeno do Itálie. Rakev s jeho ostatky je od dnešního dopoledne vystavena v římské farnosti sv. Fabiana a Venancia, kde působil před odjezdem do Turecka. Pohřební obřady proběhnou zítra od 10 hod. v bazilice sv. Jana na Lateránu. P. Santoro pak bude pohřben v hrobce kněží Věčného města na hřbitově Verano.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.