Tématem Světového dne nemocných je duševní zdraví

8.2.2006 

Zítra bude v Adelaide zahájen program 14. světového dne nemocných, který vyvrcholí v sobotu na svátek Panny Marie Lurdské. Zítřejší mši svatou v katedrále v Adelaide bude sloužit arcibiskup této diecéze Philip Wilson společně s papežským legátem, předsedou Papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví kardinálem Javierem Lozano Barragánem. Téma letošního Světového dne nemocných zní: Duševní zdraví a lidská důstojnost.
Před odletem do Austrálie odpověděl kardinál Barragan na otázku, jaký význam má poselství Benedikta XVI. k 11.únoru.

?V první řadě papež obrací pozornost k tak velkému počtu duševně nemocných na světě: je jich až 450 milionů. Pak si všímá toho, že zatímco jiné nemoci jsou viditelné ve svých fyzických obtížích, duševní nemoci zasahují nejvnitřnější část lidské bytosti, její bytí. Duševně nemocný by pro nás měl být tím, komu máme věnovat celé naše porozumění, jak říká papež, právě ve smyslu duchovního doprovázení a uzdravování.?

V mnoha zemích není dosud péče o duševně nemocné legislativně upravena, a v důsledku toho tyto osoby strádají, je o ně nedostatečně postaráno?
?Je skutečností, že pouze v 25% zemí existuje odpovídající legislativa, a i tehdy se musíme dívat, je-li vhodně uplatňována. Na řadě míst vidíme mentálně nemocné chudáky, jak se toulají po ulicích měst, myslím, že je zapotřebí provést revizi aktuálních zákonů. Jsme proti tomuto opuštění nemocných, nemůžeme je ponechat jejich osudu, nebo nechat je v rodinách tam, kde rodiny nejsou s to se o ně postarat, nebo je to nebezpečné. Někteří říkají, že je nutné zavřít je do vězení, ale to je nemožné. Žádný rodič nemůže tak jednat s dítětem, které trpí poruchou. To vyžaduje speciální péči.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.