V Burundi byl zavražděn jezuita

7.2.2006 

V neděli 5. února byl v Burundi zastřelen jezuita, P. Élie Koma. Okolnosti vraždy šedesátiletého kněze nejsou známy. Podle některých byl obětí náhodné přestřelky mezi vojáky a zloději, jiní tvrdí, že šlo o popravu. Vůz jezuity zastavili střelbou neznámí muži převlečení za policisty, při tom smrtelně zranili všechny tři cestující. Údajně mohlo jít o trest za angažovanost tohoto řeholníka z kmene Tutsi v procesu smíření mezi znepřátelenými etniky.

Otec Élie Koma vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova roku 1967 a o třináct let později přijal kněžské svěcení. V poslední době působil jako prefekt kostela v jedné z nejchudších čtvrtí Bujumbury. Usiloval o získání vládou zkonfiskované budovy bývalé jezuitské koleje, kde jeho řád zamýšlel otevřít univerzitu.

Soustrastný telegram do rukou apoštolského nuncia v Burundi zaslal jménem Svatého otce kardinál státní sekretář Angelo Sodano. Papež v něm ujišťuje o své modlitbě rodinu zavražděného jezuity i jeho spolubratry. Zároveň děkuje za apoštolskou službu, kterou plnil. Benedikt XVI. vyzývá pachatele zločinu, aby opustili cestu násilí a dovolili všem obyvatelům země žít v pokoji a bezpečí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.