V Turecku byl zaražděn italský misionář

6.2.2006 

Svatý otec dnes zaslal soustrastné telegramy kardinálu vikáři Camillu Ruinimu a apoštolskému vikáři Anatolie a Iskenderunu v Turecku Luigimu Padovesemu, ve kterých vyjádřil hlubokou lítost nad tragickou smrtí italského misionáře patera Andrea Santora, který byl včera zavražděn za dosud nevyjasněných okolností v Turecku.

?Hluboce zarmoucen smrtí dona Andrea Santora v Trabzonu, ve chvíli, kdy byl usebrán v modlitbě, ujišťuji římskou církev o své srdečné účasti ve chvíli tak těžké ztráty kněze, který byl váženým a horlivým misionářem a statečným svědkem evangelia lásky. Jeho prolitá krev ať se stane semenem naděje pro vytvoření opravdového bratrství mezi národy?? uvádí se v telegramu Benedikta XVI.

60 letý pater Andrea Santoro byl dlouho farářem v římské farnosti Santi Fabiano e Venanzio a před šesti lety požádal, aby mohl jít jako misionář do Turecka, po vzoru prvních apoštolů, kteří v daných místech budovali základy církve. V Trebzonu, na pobřeží černého moře, se neúnavně věnoval chudým a potřebným, především ženám z východní Evropy, které upadly do organizované prostituce.
Zármutek nad smrtí, v jejímž pozadí mohly stát i výbuchy násilí, které v těchto dnech zaplavují různé země islámského světa v důsledku publikovaných karikatur proroka Mohameda v některých dánských časopisech, vyjádřil mezi jinými také italský prezident Carlo Azeglio Ciampi. Vraždu kněze, z níž je zatím podezřelý 17 letý mladík, odsoudil turecký premiér Tayyip Erdogan.
O okolnostech smrti hovoří pro Vatikánský rozhlas apoštolský vikář v Anatolii mons. Luigi Padovese:

?Zdá se, že motivem této vraždy byl výraz fanatismu. V Trebzonu měl otec Andrea velmi dobré vztahy s muslimy, v loňském roce jsme spolu byli na návštěvě u muftího?tedy pravděpodobně se jedná o nějakého fanatika. Nevíme, jde-li o dílo jednotlivce či je to součást nějaké strategie, to uvidíme později.?

Jaké pocity ve vás vyvolává tato vražda?
?Zanechává v nás hořkost z toho, že jsme ztratili přítele, bratra, výborného spolupracovníka. Zároveň nás to utvrzuje v odhodlání zůstat zde, v této zemi, která je pro křesťany tolik důležitá. V minulosti to byla země mučedníků, a zdá se, že i v současnosti: to je opravdu jednoznačné svědectví, které nám don Andrea svou smrtí zanechává.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.