Svolání 35. generální kongregace jezuitů

4.2.2006 

Otec generál napsal list adresovaný celému Tovaryšstvu se sdělením, že po obdržení souhlasu Jeho Svatosti Benedikta XVI. a příznivé odpovědi provinciálů, jak to žádají Doplňkové normy, nařídil svolání 35. generální kongregace.

První plenární zasedání se bude konat v předvečer slavnosti Zjevení Páně 5. ledna 2008 v generální kurii Tovaryšstva v Římě, jak to stanoví Konstituce v případě volby generálního představeného.

Generální kongregace je nejvyšším orgánem Tovaryšstva Ježíšova, který nejen volí generálního představeného, kontroluje, ale může jej i sesadit, může měnit se schválením Svatého Otce jednotlivá ustanovení konstitucí sestavených sv. Ignácem z Loyoly a schválených Svatým stolcem, prověřuje dosavadní působení řádu, stanoví prirority apoštolátu na další údobí, jak vyplývá např z dekrétů poslední 34. generální kongregace, která se konala od 5. 1. ? 22. 3. 1995.

35. kongregace bude mít hlavní úkol volbu nového generálního představeného. K tomu bude třeba změnit ustanovení Konstitucí, podle nichž je generál volen na doživotí.

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.