Zahájen beatifikační proces Jana Pavla I. na diecézní úrovni

26.11.2003 

Za účasti prefekta Kongregace pro svatořečení, kardinála José Saraivy Martinse, byl v neděli 23. listopadu zahájen v severoitalském Bellunu beatifikační proces papeže Jana Pavla I. na diecézní úrovni.

Albino Luciani, který si jako první v historii po svém zvolení na Petrův stolec vybral dvě jména a vstoupil do dějin jako Jan Pavel I., dobyl okamžitě sympatie celého světa díky upřímnému projevu a úsměvu. Nikdy nepracoval ani v Římské kurii ani ve Vatikánské diplomacii narodil se roku 1912 v horské vesnici v italských Dolomitech, v rodině socialisty a antiklerikála. Po svém vysvěcení na kněze prošel dlouhou pastorační dráhou ? byl vesnickým knězem a katechetou, pak vicerektorem kněžského semináře, učil dogmatiku, morálku, kanonické právo a sakrální umění. Posléze ? jako doktor dogmatické teologie dostával stále vážnější závazky v diecézi Belluno. Roku 1958 ho jmenoval biskupem ve Vittorio Veneto papež Jan XXIII. Ten prý, když mu byla Lucianiho kandidatura představena, pronesl ?Znám ho. Ten člověk mi udělá radost.?

Ani jako biskup se neztratil lidem z očí ? často bez ohlášení navštěvoval nemocné, do nemocnic jezdil na kole nebo ve svém starém autě, pastorační problémy probíral s kněžími v těžko přístupných horských vesnicích, chodíval v černé kněžské sutaně. Účastnil se II. Vatikánského koncilu, který pak uváděl prakticky do života. Roku 1969 byl jmenován benátským patriarchou a v roce 1973 kardinálem. 26. srpna roku 1978 byl při jednom z nejkratších konkláve v dějinách vybrán na Petrův stolec. Jan Pavel I. zemřel nečekaně 28. září toho roku.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.