Svatý stolec zveřejnil papežovo poselství pro letošní postní dobu

1.2.2006 

Tiskové středisko Svatého stolce zveřejnilo poselství Svatého otce pro letošní postní dobu, která začne popeleční středou 1. března.
?Drazí bratři a sestry, postní doba je nejvhodnějším časem pro vnitřní pouť k Tomu, který je pramenem milosrdenství,? začíná svou promluvu Benedikt XVI. Je to pouť, na níž musíme překonávat rozmanité překážky, trpět nedostatkem radosti, míru a lásky, ale právě v tom nám Bůh přichází na pomoc. Papež se dále zastavuje u tolika nepříznivých rysů soudobé společnosti, které vyvolávají strach a úzkosti. V souvislosti s diskutovanou otázkou ?ekonomického rozvoje? zdůrazňuje Benedikt XVI., že církev vždy pokládá za hlavní kritérium pohledu na člověka Krista. Proto jí bude vždy ležet na srdci osud chudých a utlačovaných. Z pohledu Ježíše Krista, který se tolikrát díval na zástupy lidí trpících rozmanitými těžkostmi, musíme odvozovat obsah ?plného humanismu?. Kromě materiální pomoci přichází Církev k těmto potřebným také a především s ohlašovanou pravdou Krista, která upevňuje autentickou hodnotu lidské osoby, práce a kultury, neboť odpovídá na základní otázky člověka.

S tímto pohledem Krista na zástupy je v hlubokém rozporu dnešní převládající egoismus. Půst, almužna a modlitba jsou způsoby jak využít postní dobu k překonání tohoto egoismu. ?V dnešní době globalizace žádný ekonomický či sociální projekt nemůže nahradit onen dar sebe pro druhého, jímž se vyjadřuje láska.? Svatý otec zároveň připomněl slova bl. Matky Terezy: ?První chudobou lidí je to, že neznají Krista.? Proto je zapotřebí umožnit společnosti, aby našla Boha v milosrdné tváři Krista, v opačném případě nemůže lidská společnost stát na pevném základě.

?Panně Marii ? živé fontáně naděje, jak ji nazývá Dante ? svěřuji naši pouť čtyřicetidenní dobou postní, aby nás vedla k jejímu Synovi,? končí své poselství Benedikt XVI.

O procesu vzniku papežského poselství k postní době hovoří mons. Karel Kasteel, sekretář Papežské rady Cor Unum:
?Svatý otec se redakci svého poselství k postní době věnoval během svého letního pobytu v Castel Gandolfo, dokončil je 29. září 2005. Tvoří součást jeho myšlenek a učení, jak je formuloval v encyklice Deus Caritas est, ale je specificky zaměřené k věřícím, kteří touží nalézt v postní době plodné období, které slouží k prohloubení jejich duchovního života. Svatý otec nám připomíná, že postní doba je duchovní pouť k Tomu, jenž je pramenem milosrdenství. Milosrdenství je láska v srdci tváří v tvář lidské bídě. A proto je tématem letošního poselství věta z evangelia sv. Matouše (Mt 9,36): Když Ježíš uviděl, zástupy, bylo mu jich líto.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.