Církevní soudy mají prokazovat službu pravdě

28.1.2006 

Benedikt XVI. dnes přijal soudce Římské roty na počátku jejich soudního roku. V následné promluvě k soudcům pak připomněl, že určit eventuální neplatnost manželství je proces, který musí v přijatelné době vždy mít na paměti spojit dobro zainteresovaných osob s láskou k pravdě, aniž by se opomenulo úsilí o smíření.
Svatý otec pak v promluvě věnoval pozornost apoštolské instrukci Jana Pavla II. Dignitas connubi a připomněl také nedávnou debatu na biskupském synodu o Eucharistii, kde se probírala otázka přijímání pro znovusezdané.

?Kanonický proces o neplatnosti manželství je v základu nástroj, jímž se prověřuje pravda o manželském svazku. Jeho hlavním cílem tedy není komplikovat zbytečně život věřících a tím méně vyhrocovat rozepře, ale jej a jen prokázat službu pravdě. Tento proces je ve své základní struktuře institucí spravedlnosti a pokoje. Jako základní cíl procesu je proto deklarování pravdy třetí nezúčastněnou osobou, poté co byla oběma stranám dána možnost uvést všechny argumenty a doklady v odpovídajícím prostoru diskuse.?

V této oblasti je podle Svatého otce důležitý vztah mezi rozumem a vírou a především stálé úsilí o hledání pravdy.

?Pravda hledaná v procesech o neplatnosti manželství není ovšem nějaká abstraktní pravda odtržená od dobra osob. Je to pravda, jež se integruje do cesty křesťanské a lidské, po níž se ubírá každý věřící. e proto důležité, aby soudní deklarace přišla v rozumné době.?

Svatý otec připomněl, že není možné vyloučit lidskou chybu ani v rozhodnutích církevních soudů, že však je velmi důležité poskytnout oběma stranám dostatečný prostor, aby samy nalezly cestu k smíření, stejně jako je důležité předcházet sporným situacím důkladnou přípravou před uzavřením sňatku.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.