Neděle nesmí být redukována na všední den

27.1.2006 

Svatý otec dnes přijal na audienci členy Křesťanské asociace italských pracujících (ACLI). Stalo se tak u příležitosti 60. výročí založení tohoto sdružení, jež inicioval papež Pius XII. za aktivní spoluúčasti tehdejšího substituta Státního sekretariátu Giovanni Battisty Montiniho, pozdějšího papeže Pavla VI. Díky působení této asociace také Pius XII. v roce 1955 položil zvláštní důraz na 1. květen ? svátek sv.Josefa dělníka, jako na svátek všech křesťanských pracujících.

?Také dnes otázka práce zůstává uprostřed rychlých změn a proměn společnosti stále prvořadá pro lidské svědomí. Vyžaduje, aby se neztratil ze zřetele základní princip, podle něhož se řídí každá konkrétní volba: tedy dobro každé lidské bytosti a celé společnosti.?

Svatý otec dále připomněl, že podle Kompendia sociální nauky církve je lidská osoba ?měřítkem důstojnosti lidské práce?, a že nelze zapomínat na biblické přikázání o dni odpočinku. ?Neděle nesmí být redukována na jeden všední den v týdnu,? zdůraznil Benedikt XVI.
Dále připomněl sociální hierarchii, v níž práce je podřízena člověku, tak jako vlastnění je podřízeno bytí. Současná doba nabízí mnoho prostředků ke zlepšení životních podmínek všech, ale zároveň zneužití těchto prostředků se obrací proti lidskému životu.

?Mějme proto na paměti učení Jana Pavla II., jenž nás vybízel, abychom v lidském životě viděli základní hranici sociální otázky. Ochrana života od jeho početí do přirozené smrti, všude kde je ohrožován, zneužíván a pošlapáván, je první povinností, jíž se vyjadřuje opravdová etika a odpovědnost, která se pak rozšiřuje na všechny další formy chudoby, nespravedlnosti a ponižování.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.