Benedikt XVI. potvrdil svou prioritu pracovat na obnovení jednoty křesťanů

26.1.2006 

Benedikt XVI. potvrdil jako svou prioritu pokračovat na cestě k plné a viditelné jednotě křesťanů.
?Milí přátelé, pokud jde o mně, chci znovu potvrdit rozhodnutí, které jsem vyslovil na začátku svého pontifikátu. Mým prvořadým úkolem je neúnavně pracovat na obnovení plné a viditelné jednoty všech Kristových následovníků.?

Svatý otec to řekl při audienci 150-ti delegátů různých církví, biskupských konferencí a ekumenických institucí, kteří připravují III. Celoevropské ekumenické setkání. Jeho motto zní ?Světlo Kristovo osvěcuje každého. Naděje na obnovení jednoty v Evropě.? Plánováno je na září 2007 v rumunském Sibiu.
Zahájili jste svou pouť právě tady v Římě, kde apoštolové Petr a Pavel hlásali evangelium, Radostnou Zprávu, ?kterou jako křesťané jsme povolaní hlásat a dosvědčovat v dnešní Evropě.? Svatý otec připomněl, že Evropa potřebuje znovu odkrýt své křesťanské kořeny. To znamená v první řadě poskytnout prostor etickým hodnotám, které jsou součástí jejího velkého a pevného duchovního dědictví.
Odvaha dnešních křesťanů hraje v tomto procesu důležitou roli:

?Po pádu zdi oddělující země Východní a Západní Evropy je setkání národů snazší. Máme více možností rozšiřovat vzájemné poznání a úctu, vzájemně se obohacovat. Vystupuje ale také potřeba čelit společně velkým výzvám dneška, počínaje modernitou a sekularizací. Zkušenost široce ukazuje, že upřímný a bratrský dialog plodí důvěru, odstraňuje strach, předsudky a obtíže a otvírá klidnou a konstruktivní diskusi.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.