Benedikt XVI. chce usilovat o společenství se všemi křesťany

25.1.2006 

Rozdělení se ukazují jako překonatelná, hledíme-li na ně s vědomím, že Bůh je láska.
"Deus caritas est ? na této pevné skále stojí celá víra Církve."

- to jsou slova z homilie Svatého otce u příležitosti zakončení Týdne modliteb za jednotu křesťanů. Od oltáře nad hrobem Pavla z Tarsu, Apoštola národů, Benedikt XVI. znovu připomínal, že prvním základem ekumenismu je obrácení srdce. Za šťastnou shodu okolností označil Papež souběh vydání jeho dlouho očekávané první encykliky ? Deus caritas est - s vyvrcholením ekumenického týdne.

?Projevuje-li se láska už z lidského hlediska jako nepřemožitelná síla, co máme říkat my, kteří ?jsme poznali lásku, kterou Bůh má k nám a věříme v ni? (1 Jan 4,16)? Pravá láska neruší oprávněné rozdíly, ale harmonizuje je ve vyšší jednotě, která není podsouvána z venku, ale formuje zevnitř, ztvárňuje celek. Je to tajemství společenství, které spojuje muže a ženu v onom láskyplném a životním společenství, jakým je manželství, a stejně tak církev, jako společenství lásky, uspořádává v jednotě mnohotvářné bohatství darů a tradic.?

Benedikt XVI. dále připomněl slova sv. Ignáce Antiochijského, který mluví o římské církvi jako o té, jež ?předsedá v lásce?. A Svatý otec slavnostně dodal:

?Drazí bratři a sestry, chtěl bych dnes před vámi znovu svěřit Bohu svou petrinskou službu a prosit, aby ji naplnil světlem a silou Ducha Svatého, aby vždycky vycházela vstříc společenství mezi všemi křesťany.?

Svatý otec pak obrátil pozornost k úryvku z Matoušova evangelia, který byl zároveň hlavním tématem letošního Týdne modliteb za jednotu křesťanů ?Shodnou-li se dva z vás na zemi v prosbě o jakoukoli věc, můj nebeský Otec jim to učiní.? (Mt 18,19). Souznění srdcí v modlitbě je tedy důležitým krokem k tomu, aby modlitba byla vyslyšena. Když pak zkoumáme tento verš do větší hloubky ? pokračoval Benedikt XVI. ? docházíme k otázce, proč tomu tak je:

?Protože ? říká Ježíš ? kde jsou dva nebo tři shromážděni v mém jménu, tam jsem já uprostřed nich.? ? Je to přítomnost Krista, která činí účinnou modlitbu těch, kdo se v jeho jménu sešli. Kde se křesťané scházejí k modlitbě, Ježíš je uprostřed nich; tvoří jedno s Tím, který je jediným prostředníkem mezi Bohem a lidmi.?

V závěru své promluvy při nešporách v Bazilice sv. Pavla za hradbami Benedikt XVI. pozdravil všechny bratry z jiných církví a církevních komunit, kteří ? jak řekl ? jsou ?spojeni jediným křtem, který z nás činí údy jediného mystického Kristova těla?, a pozdravil přípravný výbor Třetího evropského ekumenického shromáždění, které se uskuteční v září 2007 v rumunském Sibiu.

?Jednota je naším společným posláním, je podmínkou k tomu, aby se světlo Kristovo šířilo do všech koutů světa, lidé se obrátili a byli spaseni. To je cesta, která je před námi! Neztrácejme tedy naději, naopak s ještě větším úsilím se vydejme na společnou cestu. Kristus jde před námi a doprovází nás.? - končil svou promluvu papež Benedikt XVI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.