Křesťané ve Svaté zemi potřebují větší podporu státu

24.1.2006 

Na zimním zasedání Děl na pomoc východním církví, tzv. ROACO, které probíhá ve Vatikánu, se dnes hovořilo o situaci na Středním východě. U našeho mikrofonu je apoštolský nuncius v Izraeli, arcibiskup Pietro Sambi.

?Svatý Stolec žádá po křesťanech ve Svaté Zemi především aby byli jednotní a vydávali svědectví Ježíši Kristu a evangeliu. Na adresu izraelských autorit bych řekl, že křesťané v Galileji dnes potřebují být chráněni. Jak víme, došlo k řadě událostí - v Magaru, v Ramme nebo Nazaretě - při kterých se křesťané stali cílem násilí a necítili se dostatečně chráněni státem. Jako Izraelští občané požadují záruky svých náboženských práv, ale také ochranu osobního vlastnictví a lidské důstojnosti.?

Arcibiskup Sambi zanedlouho ukončí svou diplomatickou misi ve Svaté zemi a přesune se do Washingtonu. V té souvislosti jsme se ho zeptali, jakou vzpomínku na Izrael si s sebou odváží:

?Víte, Jeruzalém je město, pro které snad můžete něco udělat, ale Jeruzalém samotný vám dá vždy daleko více než mu můžete dát vy. Vzpomínkou tedy bude to, že jsem mohl žít - i se všemi každodenními problémy - u pramenů naší křeťanské identity, u zdrojů naší víry, naší naděje a lásky. To nejpodstatnější tedy nejsou vlastně vzpomínky, ale způsoby prožívání vlastní víry, ve kterých zůstane zapsána téměř každodenní modlitba u Svatého Hrobu, na Kalvárii, v Getsemanech, na místě Nenebevstoupení ? to všechno se stává součástí bytí, myšlení, modlitby i řeči.?

- říká na konci své diplomatické mise ve Svaté zemi apoštolský nuncius, arcibiskup Pietro Sambi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.