Ekumenické setkání biskupů, přátel hnutí Fokoláre

25.11.2003 

Včera večer bylo zahájeno ekumenické setkání biskupů, přátel hnutí Fokoláre pod modlitbou v různých jazycích, hlavně za oběti atentátů v Turecku a za konstantinopolského patriarchu Bartoloměje I. Letošní ekumenické setkání má název: "Přítomnost Krista uprostřed nás a dialog pravdy". Setkání se účastnil také kardinál Miloslav Vlk.

Biskupové řady křesťanských církví z různých zemí světa svolávali dary Ducha svatého, aby dokončil plné viditelné společenství mezi církvemi jako nutnou podmínku k tomu, aby svět ohrožovaný rozdělením a nenávistí mohl nastoupit cestu pokoje a spravedlnosti.

Zvláště významná byla skutečnost, že tato modlitba byla pronášena v překrásném prostředí řecko-byzantské katedrály v opatství San Nilo v Grottaferratě, založené právě před tisíci lety, kdy církev ještě byla nerozdělená. Ale již od prvních chvil dnešního rána se setkání neslo v bratrském duch zaměřeném na společenství v duchu tématu setkání: "Kristus uprostřed nás". Tento úkol biskupů je úkolem celého života.

"Jsem osobně přesvědčený, že bez této hluboce prožívané zkušenosti společenství nemůže existovat ekumenismus, opravdový dialog. Ani teologický dialog není plodný," uvedl kardinál Vlk. Atmosféra společenství se vytvořila hned od počátku, kdy vystoupil s dojemným svědectvím pomocný chaldejský biskup Bagdádu, Shalemon Warduni: "Jsem velmi vděčný za pozvání. Potřeboval jsem odejít od bombardování u nás k duchovnímu bombardování tady."

V příštích dnech čeká biskupy v Rocca di Papa bohatý program. Příští neděli se delegace biskupů zúčastní slavnosti svatého Ondřeje v Konstantinopoli.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.