Výročí Švýcarské gardy se slaví ve Vatikánu i ve Švýcarsku

21.1.2006 

Zítra vyvrcholí oslavy 500. výročí od založení švýcarské gardy. Již včera se uskutečnila mše svatá v chrámu zasvěcenému jednomu z patronů vatikánských strážců, v bazilice sv.Šebestiána. Celebrantem byl předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky arcibiskup John Folley, který v homilii připomněl 147 vojáků švýcarské gardy, kteří zahynuli při obraně papeže Klementa VII. v roce 1527.
Zítra si současných 110 vojáků Švýcarské gardy připomene své výročí při slavnostní mši svaté v Sixtinské kapli, kterou bude sloužit kardinál Státní sekretář Angelo Sodano. Současně si datum 22.ledna 1506, kdy 150 mužů ze švýcarských kantonů vstoupilo do služeb a přijalo požehnání papeže Julia II., připomenou také v katedrále ve Freiburgu, kde bude liturgii předsedat kardinál Georges Marie Martin Cottier.
Přísahy nových členů švýcarské gardy se konají každoročně 6.května, zájemce o tuto službu musí být vybrán a poté absolvovat výcvik u švýcarského vojska, musí splňovat minimální výšku 1,74 a zavázat se ke službě na dva roky.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.