Odkaz sv.Brigity pomáhá v ekumenických vztazích

21.1.2006 

V římském kostele sv.Brigity zazněly včera slavnostní nešpory, kterých se zúčastnili zástupci luteránských církví z Finska a Švédska společně s katolickým biskupem Helsinek Jozefem Wrobelem a předsedou Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinálem Walterem Kasperem. Kardinál Kasper odpověděl po skončení liturgie vatikánskému rozhlasu na otázku, proč se toto setkání koná v kostele sv.Brigity:

?Finové přicházejí ze Skandinávie, a právě odtud pocházela také svatá Brigita. Tady na Piazza Farnese tato světice žila přes dvacet let. Na tomto místě se také slaví každý rok svátek sv.Jindřicha, patrona Finska. Jsme rádi, že na tuto tradici můžeme navazovat. Znamením dobrých vztahů mezi římskou Církví a luteránskou církví ve Finsku byla také audience, při níž přijal Benedikt XVI. finskou delegaci.?

Představená Kongregace sester sv.Brigity sestra Tekla Famiglietti k ekumenickému odkazu sv.Brigity dodává:

?Význam sv.Brigity pro ekumenismus je zřejmý. Jistě, nebyla to stejná role, jakou měla matka Elisabetta Hesselblad, zakladatelka našeho řádu, neboť v dobách sv.Brigity ještě existovala jednota církve. Ve své době sv.Brigita vyzývala k návratu papeže z Avignonu do Říma, a to byl také důraz na jednotu. Jak řekl biskup Wrobel v homilii, pokud kdokoli z nás žije v jednotě s Kristem a jeho evangeliem, pak také Kristus žije uprostřed nás.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.