Pro bohoslovce je důležitá "lidská zralost"

20.1.2006 

Benedikt XVI. dnes přijal bohoslovce Papežské koleje Capranica v čele s rektorem Ermenegildem Manicardim.
Je to historická formační kolej pro budoucí kněze, založená roku 1457 kardinálem Domenicem Capranicou. Kolej byla reformována papežem Alexandrem VII. a Piem VII. Institut spadá přímo pod Kongregaci pro katolickou výchovu a její rektor je jmenován Svatým Otcem. Audience u papeže se zároveň zúčastnil kardinál Camillo Ruini, který je předsedou Nejvyšší rady institutu.
Svatý otec v úvodu připomněl zítřejší svátek sv.Anežky Římské, která je patronkou koleje. Potom studentům připomněl nezbytnost důkladné přípravy na jejich misijní poslání:zvěstovat pravdu evangelia. Studijní úsilí musí přitom jít ruku v ruce s ?lidskou zralostí?.

?K tomu, abychom mohli dát odpovědi moderní společnosti a abychom spolupracovali na velkém evangelizačním úsilí, které se týká všech křesťanů, potřebujeme dobře připravené a odvážné kněze, kteří bez ambicí a strachu, ale se zakotvením v evangelní Pravdě se snaží hlásat Krista a jsou v Jeho jménu připraveni snášet lidská utrpení. Mohou přitom zakoušet útěchu Boží lásky a teplo církevní rodiny a předávat je zvláště chudým a lidem v nouzi.?

V koleji Capranica je v současné době 50 studentů. Mezi někdejší studenty této koleje patřily i mnohé slavné osobnosti jako například Giacomo della Chiesa a Eugenio Pacelli, tedy pozdější papežové Benedikt XV. a Pius XII.
Všem studentům a jejich představeným udělil na závěr Benedikt XVI. své apoštolské požehnání.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.