Aby nejvyšší oběť nevyzněla do prázdna

19.1.2006 

V návštěvě Ad limina apostolorum pokračují biskupové z Demokratické republiky Kongo. Také dnes dopoledne přijal Benedikt XVI. některé členy episkopátu této země, která teprve před necelými třemi léty vyšla z bratrovražedné války. U mikrofonu vatikánského rozhlasu je arcibiskup z Kisangani a předseda konžské biskupské konference, Laurent Monsengwo Pasinya:

?Lidská důstojnost je naší první pastorační starostí. Často mluvíme o demokracii, mluvíme o právním státu ? ale to všechno stojí na křesťanských základech. Pro nás křesťany je lidská důstojnost založena v tom, že jsme stvořeni k Božímu obrazu a že se Bůh stal člověkem ? tak nám dal s ničím nesrovnatelnou hodnotu, kterou hájíme.?

Humanitární situaci v Demokratické republice Kongo zařadili nedávno Lékaři bez hranic mezi tři nejkrizovější na světě. Arcibiskup z Kisangani jim zcela dává zapravdu:

?Pokud bych měl vydat apel k mezinárodnímu společenství, řekl bych toto: válka v Kongu během sedmi let zabila 3 miliony a 900 tisíc osob, to znamená v podstatě 5 procent populace. Nikdo o tom nemluví. Všichni vidí pouze přírodní zdroje, které v Kongu máme. Přicházejí sem za nimi, další za obchodem se zbraněmi, s lehkými zbraněmi, o kterých Svatý otec také nedávno mluvil. Ale zdá se , že téměř všichni zapomněli na lidské životy, které byly obětovány. Musíme důsledněji trvat na tom, aby mezinárodní společenství vzalo věci do svých rukou, aby nejvyšší oběť těchto lidí nevyzněla naprázdno.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.