Benedikt XVI. ohlásil publikaci své první encykliky

18.1.2006 

Po skončení generální audience Benedikt XVI. ohlásil zveřejnění své první encykliky. Nese název ?Deus est caritas? ? ?Bůh je láska? a bude oficiálně publikována v úterý 25. ledna. Při obsáhlém projevu s patra Svatý otec také osobně představil obsah dokumentu:

?V encyklice bych chtěl ukázat různé dimenze lásky. V dnešní terminologii je koncept lásky často velmi vzdálen tomu, co míní křesťan, když mluví o křesťanské lásce. Chtěl bych ale především ukázat, že jde o jediný vnitřní pohyb, který má různé dimenze; že totiž eros, dar lásky mezi mužem a ženou, pochází z téhož zdroje Stvořitelovy dobroty, jako láska, která se vzdává sebe sama pro druhého; že eros se proměňuje v agape do té míry, v jaké se ti dva skutečně milují a nehledají už sebe sama, své potěšení, svou rozkoš, ale především dobro toho druhého. A tak tento eros, proměněný v lásku ? skrze cestu očištění a prohloubení ? se otevírá pro vlastní rodinu, otvírá se pro velkou rodinu společnosti, pro rodinu církve ? pro rodinu světa.
Snažím se také ukázat, že hluboce osobní akt lásky, který pochází od Boha ? jenž je jedinečným aktem lásky ? má dostat zvláštní formu jako eklesiální akt, i na organizační úrovni. Je-li totiž skutečně pravda, že církev je výrazem lásky, kterou Bůh chová k lidskému stvoření, musí být také pravda, že základní akt víry, který tvoří a spojuje církev a dává naději na věčný život a přítomnost Boha ve světě ? zakládá také eklesiální akt, tedy že církev ? jako Církev, ale také jako společenství a jako instituce ? musí milovat. Ona tak zvaná caritas není věcí pouhé organizace, vedle jiných humanitárních organizací, ale je nezbytným výrazem hluboce osobního činu lásky, který Bůh probouzí v našem srdci, a který odráží onen čin, kterým je Bůh, a který nás činí k Božímu obrazu.
Než byl text připraven a přeložen uplynula dlouhá doba. Nyní tedy ? konečně ? zdá se mi, že je to také projev Prozřetelnosti, že právě v den, kdy se modlíme za jednotu křesťanů bude text připraven a doufám, že bude moci osvítit a napomáhat našemu křesťanskému životu.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.