Papež přijal římského rabína

16.1.2006 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci vrchního římského rabína Riccarda Di Segni, který pozval Svatého otce k návštěvě synagogy v Římě. Ta si v dubnu připomene právě 20 let od návštěvy Jana Pavla II.
Papež v úvodu setkání citoval Isaijáše, který vyjadřuje radost z Hospodinovy přítomnosti: ?Hle, Bůh je má spása, doufám a jsem beze strachu, Hospodin je má záštita a má spása (12,2).?

?Vaše návštěva mi přináší velkou radost a vede mne k tomu, abych opakoval tento Isaijášův zpěv jako výraz vděčnosti Bohu, který je naší spásou. Židovský lid byl mnohokrát vysvobozen z rukou nepřátel, a ruka Všemohoucího tento lid vedla i v dobách antisemitských útoků, v období shoa? Vám je katolická církev nablízku a je vám přítelem.?

Svatý otec připomněl, že po II. Vatikánském koncilu se upevňují přátelské vztahy mezi katolíky a židy a ocenil v tomto směru velkou zásluhu Jana Pavla II. Křesťané a židé mají společnou misii, zdůraznil papež, takže společně vystupují proti rozsévání nenávisti, nepochopení, nespravedlnosti a násilí, které stále znepokojují všechny lidi dobré vůle.

?V tomto kontextu, jak nebýt rozbolestněni obnovenými projevy antisemitismu?? V závěru pak papež uvedl, že i v městě Římě mají křesťané a židé společně šířit světlo Desatera a naděje pro nové generace a zakončil projev modlitbou papeže Klementa I.: ?Dej svornost a pokoj všem obyvatelům země, jako jsi je dal našim otcům, kteří tě vzývali ve víře a pravdě. Shalom!?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.