Biskupové Konga zahájili návštěvu Ad limina

16.1.2006 

Svatý otec dnes přijal skupinu sedmi biskupů z Konga v čele s arcibiskupem Kinhasy, kardinálem Fredericem Etsou Bamungwabim.
Návštěva konžských biskupů se uskuteční ve dvou fázích. První skupina vykoná návštěvu Ad limina od 16. do 30. ledna a zúčastní se jí biskupové z církevních provincií Kinshasa, Kananga a Mbandaka, druhá skupina navštíví Svatého otce od 1. do 14. února a půjde o církevní provincie Kisangani, Bukavu a Lubumbashi.

Biskupové z DR Kongo měli vykonat návštěvu Ad limina původně v rubnu 2005, k tomu však nedošlo z důvodu úmrtí Jana Pavla II. Církev v Kongu prožívala od počátku evangelizace střídající se období úspěchu i krize. První fáze evangelizace oblastí při ústí řeky Kongo začala na konci 15. století zásluhou portugalských misionářů. V 16. století následovaly misie jezuitů, které se však nesetkaly s přijetím místních vládců. V 17. století bylo do Konga a Angoly vysláno 400 misionářů kapucínů, kteří vedli misie až do začátku století 18. Od roku 1885 do roku 1960 bylo Kongo pod nadvládou Belgie, kdy se posazuje nová fáze evangelizace s důrazem na vzdělání, sociální pomoc obyvatelům a také na kněžskou formaci, díky které byl r. 1917 vysvěcen první kněz vysvěcen domorodého původu. Působení církve se značně ztížilo v období diktatury prezidenta Mobutu v letech 1965 ? 1997, toto období bylo vystřídáno občanskou válkou mezi znepřátelenými frakcemi až do roku 2003, kdy vznikla na základě mírových rozhovorů prozatímní vláda, letos v červnu mají proběhnout svobodné volby.
Kongo má 60 milionů obyvatel, katolíci tvoří zhruba 50 % populace.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.