Za přestupky ve Vatikánu mohou hlavně turisté a návštěvníci

13.1.2006 

Dnes byl slavnostně zahájen 77. soudní rok Vatikánského státního tribunálu. Oproti minulým rokům se slavnostního zahájení nezúčastnil osobně papež, slavnostní liturgii v kapli svaté Marty sloužil předseda Papežské komise pro Vatikánský stát, kardinál Edmund Casimir Szoka. Slavnostnímu zahájení byl přítomen také vatikánský státní sekretář, kardinál Angelo Sodano. Zahajovací projev pak přednesl Promotor spravedlnosti vatikánského státu Nicola Picardi.
Jako mimořádně pozoruhodnou označil advokát Picardi skutečnost, že v období největšího přílivu návštěvníků do Vatikánu, tedy v období od smrti papeže až do nové volby Petrova nástupce, (kdy Vatikán navštívilo asi 6 milionu poutníků), nebyl nahlášen jediný případ krádeže či jiného přestupku na justiční policii. ?Tato okolnost je ještě více výjimečná, když si uvědomíme, že množství ohlášených přestupků geometricky roste právě d období největšího přílivu turistů a poutníků do Vatikánu,? zdůraznil Nicola Picardi.

Při pohledu na statistiku se sice může zdát, že vzhledem k počtu obyvatel vatikánského státu (492) je počet správních procesů (486) a trestních procesů (472) za rok 2005 velmi vysoký, ale je třeba vzít v úvahu, že Vatikánská území se stávají každoročně metou více než 18 milionů turistů, kterých se většina přestupků týká. nejčastěji jde o krádeže, podvody a zpronevěry. Jistým problémem zůstává podle promotora Picardiho délka projednávaných procesů, zatímco však průměrná doba vyřízení procesu byla v roce 2004 466 dní, v roce 2005 se doba soudních projednávání zkrátila na 121 dní. V závěru pak promotor spravedlnosti připomněl, že Vatikánský stát uvažuje o přistoupení k Shenghenským dohodám, které umožní ?větší systém bezpečnosti a ochrany v souvislosti s hrozbami mezinárodního terorismu?.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.