Papež přijal kolegium sediářů

13.1.2006 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci Kolegium papežských sediářů. Jde o historickou funkci, která se vztahuje k označení Petrova Stolce ? sedes. V minulosti byl papež přenášen na sedesu právě s pomocí sediářů, kromě toho plnili od 14. století až dosud různé služby jako komorníci a uvaděči v Apoštolském paláci. Kromě toho prokazují poslední službu papeži, když nesou jeho rakev při pohřebních obřadech.
Jak Svatý otec připomněl v promluvě, jeho předchůdce Pavel VI. zjednodušil a aktualizoval služby a funkce v nejbližším okolí papeže podle nových koncilových norem a požadavků změněné doby.

?To vše, drazí přátelé, vás má přivádět k tomu, abyste pohlíželi na vaši službu jako na základ, který stojí nad přechodnými formami, a tímto základem je její spojení s Petrovým Stolcem. Vaše práce se tedy včleňuje do souvislostí, v nichž vše má promlouvat ke všem o Církvi Kristově, a má se tak dít správným způsobem, v napodobování Toho, který ?nepřišel aby mu bylo slouženo, ale aby sám sloužil a dal svůj život jako výkupnou oběť za mnohé? (Mk 10,45).

Na závěr audience pak Svatý otec udělil všem přítomným a jejich rodinám apoštolské požehnání.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.