První novoroční setkání Benedikta XVI.

12.1.2006 

Svatý otec dnes dopoledne přijal na audienci představitele samosprávy města Říma a kraje Lazio v čele s římským starostou Walterem Veltronim a prezidentem kraje Lazio Pietrem Marrazzou.
Benedikt XVI. v úvodu připomněl, že jde o jeho první novoroční setkání jako Kristova náměstka a římského biskupa s představiteli města a kraje.

?Cítím zvláště potřebu, aby vaším prostřednictvím dospěl výraz mé náklonnosti a pastorační starostlivosti ke všem obyvatelům Říma a Lazia. Vracím se tak ke slovům, která pronesl Jan Pavel II. při návštěvě římského Kapitolu 15.ledna 1998: ?Pán ti svěřil, Říme, úkol, aby ses stal prvním městem světa, majákem kultury, vzdělanosti a víry. Vzpomeň si na svou velkou minulost, na Evangelium, které ti bylo zvěstováno, na mučedníky a světce, kteří učinili velkým tvoje jméno. Otevři, Říme, bohatství svého srdce a své historie pro Krista. Neboj se, On neumenší tvou svobodu a tvou velikost?.?.
Svatý otec pak připomněl, že obyvatelé Říma a okolí prokázali ve svrchované míře lásku k papeži v měsíci nemoci a smrti Jana Pavla II. Zároveň znovu ocenil starostlivost představitelů města a kraje, která umožnila hladký průběh pohřbu s účastí tak velkého počtu poutníků z celého světa, stejně jako jejich přijetí při volbě nového papeže.

Svatý otec dále připomněl, že římská diecéze již více než tři roky klade zvláštní důraz na pastorační péči o rodiny.

?Jak jsem řekl 6.června loňského roku při setkání, které římská diecéze uspořádala k tomuto tématu, manželství a rodina nejsou ve skutečnosti náhodnou sociologickou konstrukcí, produktem historických a ekonomických souvislostí. Naopak, otázka vztahu mezi mužem a ženou má své kořeny v hloubce základní esence lidské bytosti a může nalézt svou odpověď pouze zde. Proto dodávám: Manželství jako instituce není nepatřičným vměšováním společnosti, není vnějším formálním prvkem, ale vnitřní součást vepsaná do manželské lásky. Nejedná se tedy o části katolické morálky, ale o základní pravdy, které zasahují naše společné lidství: respekt k dobru osoby a společnosti.?

V závěru pak Svatý otec udělil všem přítomným představitelům samosprávy a jejich rodinám apoštolské požehnání.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.