Děti z Beslanu na audienci

11.1.2006 

Dnešní audience se Svatým otcem se zúčastnilo také 29 dětí z města Beslan v Severní Osetii, které přežily teroristický útok na svou školu v září 2004. Při tomto útoku zahynulo 340 osob, z toho 200 dětí, a 900 osob bylo zraněno. Děti přijely do Itálie 6. ledna na pobyt, který jim připravilo velitelství Italské civilní ochrany společně s vládou Severní Osetie. Děti si kromě Říma prohlédly také města Milán a Benátky. Jedno z dětí po audienci takto vyjadřuje své dojmy:

Ot: Znáš Papeže? Co o něm víš?

Odp: Moc o něm nevím.

Ot: Viděl jsi Řím? Co se ti líbilo nejvíc?

Odp: Colosseum a historické centrum.

Jak se tyto děti vůbec vyrovnávají s několika dny prožitými uprostřed beslanské tragédie, které zůstávají ve vzpomínkách? Odpovídá Marta Di Gennaro, pracovnice Italské civilní ochrany:

?Tyto děti o prožité tragédii a svých hrozných vzpomínkách nehovoří. Víme, že to jsou děti hluboce zraněné na duši, neboť jsme je měli možnost sledovat od prvních dnů po neštěstí až do této cesty do Itálie. Často jsme je navštěvovali a viděli je, jak prožívají chvíle bolesti, známe tedy jejich utrpení zblízka. Jsme rádi, že během jejich italského pobytu se z nich opět staly bezstarostné děti.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.