Oded Ben-Hur: ?Jsem přesvědčen, že Benedikt XVI. pomůže zintenzívnit dialog mezi Izraelem a Vatikánem?

10.1.2006 

K objevování pravdy, která povede k pokoji a usmíření mezi národy, vyzval včera papež Benedikt XVI. v promluvě k diplomatickému sboru. Zvláštní dosah mají slova Svatého otce tradičně pro Svatou zemi, kde cesta k nastolení míru je velmi dlouhá a nesnadná.
?Jsem přesvědčen, že Benedikt XVI. pomůže zintenzívnit dialog mezi Izraelem a Vatikánem? ? řekl po audienci izraelský velvyslanec u Svatého Stolce, Oded Ben-Hur. Ambasador ocenil projev Svatého otce, ve kterém jasně formuloval právo Izraelského státu na existenci podle norem mezinárodního práva. Diplomat rovněž uvedl, že nikdy osobně nepochyboval o postoji Vatikánu k výrokům nového iránského prezidenta na adresu Izraele.

Několik myšlenek na toto téma připojuje kustod Svaté země, Pierbattista Pizzaballa:

?Jako vždy takové promluvy vyvolávají velký zájem právě ve Svaté zemi. Už několik desetiletí je zde tendence vidět konflikt z jednoho či druhého pohledu, nechat se vláčet různými logikami pohledu. Prvním krokem však je přihlásit se k pravdě, která osvobozuje od předsudků a otevírá nás pro společné hodnoty a dialog. Přihlášení se k pravdě je určitě základní výchozí bod.?

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.