První akademický rok Evropské University v Římě

10.1.2006 

Za účasti církevních a státních představitelů byl dnes v Římě zahájen první akademický rok Evropské Univerzity v Římě. Tato univerzita zahájila výuku již v říjnu minulého roku, a to na třech fakultách: právnické, historických věd a psychologie. Evropská univerzita je nestátní, zřizovatelem je Kongregace Kristových legionářů - misijní společnost, která vznikla r. 1941 v Mexiku a působí v mnoha zemích světa. V Římě Kongregace legionářů zabezpečuje také chod papežského ústavu Regina Apostolorum.

Evropská univerzita se začlení do sítě 18 univerzit a deseti studijních ústavů, které působí na mezinárodní úrovni v různých zemích. Hlavním cílem zde není pouze získání profesionálních schopností, ale především integrální rozvoj osobnosti a morální a duchovní formace studentů. Škola je vybavená multimediálními učebnami, auditoriem pro 450 posluchačů, kongresovým sálem, systémem telekonference, také knihovnou s více než 120 tisíci svazky odborné literatury a 800 tituly novin a časopisů.

Při inauguraci pronesl hlavní projev předseda Italské biskupské konference, kardinál-vikář Camillo Ruini, který zdůraznil, že ?křesťanská víra je schopna vtělit se do mnoha různých kultur a předat jim základní hodnoty dobra, pravdy a krásy?. Zároveň připomněl slova Benedikta XVI., která pronesl ještě jako kardinál Ratzinger několik dní před papežskou volbou v Subiacu: ?Potřebujeme osobnosti, které se nebojí napřímit svůj pohled k Bohu.?

O zajímavém rozměru osobního doprovázení studentů hovoří rektor Evropské univerzity pater Paolo Scarafoni:

?Studenti jsou během studia doprovázeni tutorem, který má za úkol směrovat, informovat a podporovat, tak aby se student mohl postupně vyrovnávat nejen s univerzitním prostředím, ale připravovat se i na vstup do pracovního procesu. Je to jistý druh formace, která zahrnuje také stáže a výměnné pobyty v zahraničí. Klademe velký důraz na studium jazyků a využívání komunikačních prostředků, jež jsou dnes základem mezinárodních kontaktů.?

Psychologie, práva, historie. Proč právě tyto tři magisterské specializace?

?Jsou to tři sloupy, na kterých stojí naše úsilí přistupovat k budoucnosti Evropy: Historie, jako poznání jejích kořenů, psychologie, jako hodnota lidské osoby a právo, které vytváří základ pro hodnoty univerzální.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.