Méně politiky, více filosofie

10.1.2006 

Papež ? teolog se staví novým způsobem k velkým tématům zahraniční politiky. V rozhovoru pro agenturu Ansa o tom mluvil děkan diplomatického sboru akreditovaného u Svatého Stolce, velvyslanec San Marina, Giuseppe Galassi.

?Benedikt XVI. zvolil náročný projev, zaměřil se na metafyzické hodnoty, které všichni sdílí, dal přednost elitnímu pojetí před masovým ? říká diplomat akreditovaný ve Vatikánu už 25 let. Výsledkem je, že takto představené obsahy budou znovu pročítány a promýšleny. Vzhledem k tomu, že mají za základ filosofickou strukturu, určitě zanechají v účastnících stopy, snad i významné.? ? říká velvyslanec Galassi.

S novým papežem se tedy mění také způsob komunikace. Podle děkana diplomatů akreditovaných ve Vatikánu sází Benedikt XVI. spíš než na apely a prohlášení na logický výklad. Jak dodává ? linie zahraniční politiky Svatého stolce se nemění, proměňuje se pouze jazyk. ?Jan Pavel II. možná více hleděl na situaci jednotlivých místních komunit. Benedikt XVI. klade větší důraz na racionální základy lidského soužití? ? srovnává Giuseppe Galassi.

Základem Papežových úvah ve včerejším projevu je koncept pravdy. ?Když znovu pročítáme jeho promluvu, ptáme se, co je to za pravdu, která oživuje spravedlnost, co jsou nezpochybnitelé principy pravdy, v čem spočívá pravá svoboda a na čem se zakládá. Papežův filosofický projev tak otevírá novou reflexi tomu, kdo rozhoduje, kdo vládne, kdo musí hledat cesty k dohodě v úctě k obecnému právu, k zásadám soužití.? ? říká děkan diplomatického sboru k včerejšímu projevu Benedikta XVI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.