Jan Pavel II. nezasahoval do soudního procesu atentátníka

9.1.2006 

?Nikdo neinformoval Svatý Stolec o možnosti propuštění Mehmeda Ali Agcy? ? uvedl pro italský deník ?La Repubblica? kardinál státní sekretář, Angelo Sodano. Jak řekl, jediným zdrojem zpráv o plánech na propuštění pachatele atentátu na Jana Pavla II. jsou tiskové agentury. Turecká vláda se na mínění Vatikánu nedotazovala.

Stejným tónem mluví také prohlášení vydané dnes ředitelem vatikánského tiskového úřadu: ?V problémech právního charakteru Svatý Stolec odkazuje na rozhodnutí soudů, které se případem zabývají.? ? uvádí Joaquín Navarro Valls. Ali Agca, který 13. května roku 1981 střílel na Svatopetrském náměstí na Jana Pavla II., strávil 19 let v italském vězení. Tam ho také 27. prosince roku 1983 Papež navštívil. Díky prezidentské milosti Carla Azeglia Ciampiho opustil turecký terorista apeninský poloostrov v červnu roku 2000. Zbytek trestu si měl odpykat v tureckém vězení.

Jan Pavel II. do soudních záležitostí kolem Ali Agcy nikdy nezasahoval, zdůrazňuje pro Vatikánský rozhlas tiskový mluvčí Svatého Stolce, Navarro Valls:

?Myslím, že nikdy nezmizí z mysli lidí, kteří byli svědky těchto události, jak krátce po atentátu, papež hlasem poznamenaným utrpením vzkázal z polikliniky Gemelli: ?Odpouštím bratru, který mě zasáhl.?. A potom v Jubilejním roce 2000 znovu mluvil o možnosti osvobození nebo omilostnění... Berme to ovšem tak jako Jan Pavel II., který nikdy ani trochu nechtěl zasahovat do soudního procesu. Vždycky chtěl pouze dát najevo svůj postoj k tomuto problému, aniž by jakkoliv zasahoval do soudního procesu ať už v Itálii nebo v Turecku...?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.